Vision School Methodiek

De kracht van Visualisatie

Vision School Methodiek

De kracht van Visualisatie

De Vision School methodiek

Hieronder leg ik stapsgewijs uit hoe een vision board werkt en welke toegevoegde waarde het heeft bijvoorbeeld op jouw school, in jouw team of voor de leerlingen in jouw klas.


De kracht van visualisatie

Met visualisatie kun je het soms (te) logische deel van je brein misleiden. Wanneer je visualiseert dat je iets doet, reageren je hersenen namelijk alsof je datgeen ook daadwerkelijk doet, dus niet alleen in je dromen.

Oftewel: stel je een dansje voor. De processen in je hersenen naar je spieren zijn identiek aan de processen die je hersenen vertellen dat je het dansje ook daadwerkelijk gaan doen. Je hersenen kennen namelijk het verschil niet tussen wat écht is en wat je je voorstelt dat je doet. Daarom is visualisatie een handige tool om een doel te bereiken.

Door jezelf je doel al te zien bereiken, train je je lichaam en geest voor het échte werk. Hoe levendiger en frequenter je je doel visualiseert, hoe groter de kans is dat je je doel daadwerkelijk gaat bereiken. Tijdens visualisatie activeer je zintuigen (zoals zicht, geluid, geur) met alle details en emoties die je je kunt voorstellen, waardoor het nog echter gaat voelen.


Jouw interne navigatie

Een vision board kun je het beste zien als jouw interne navigatie: het bord leidt je naar jouw dromen middels het kompas dat je onderweg de juiste richting aangeeft en af en toe een beetje bijstuurt. Dagdromen over de toekomst en alle mogelijkheden die het leven ons biedt, doen we als mens automatisch en natuurlijk. We hoeven er geen moeite voor te doen, het gaat zowel bij kinderen als volwassenen vanzelf.

Heb je jezelf er weleens op betrapt dat je aan het dagdromen was en dat je ineens wakker werd en dacht “nee dat kan helemaal niet” … of heb je weleens stiekem gewenst dat je wél gefocust kon blijven en je dromen waar kunt maken? Een vision board is een uitstekend middel om je gemotiveerd en gefocust te houden en jouw dromen uit te laten komen.

Iedereen heeft zijn of haar eigen idee over de toekomst. Een vision board helpt je om op koers te blijven. Iedereen heeft eigen triggers waardoor een vision board uniek en persoonlijk is. Het weerspiegelt hoe jij jouw toekomst ziet. Daarnaast is het een hulpmiddel in het dagelijks leven om naar je doelen toe te werken en je doelen uiteindelijk ook te realiseren.


De kinderversie van een vision board

Door de jaren heen heb ik een kinderversie van een vision board ontwikkeld. Onze zoon heeft wilde fantasieën en verwachtingen van zijn toekomst. Op school kregen mijn man en ik te horen hoe onrealistisch zijn kijk op de wereld is. Onze opvoedstijl is echter vooral gefocust op de “ik kan het nog niet mentaliteit” en “alles is mogelijk mits je hard werkt en focus houdt.”

Ik was destijds al een grote fan van de vision board methodiek en toen ik een vision board met onze zoon maakte, ging er een wereld voor mij open. In plaats van beperkingen en grenzen zag ik juist kansen en potentie. Ik wist meteen: dit moet elk kind maken!

Het doel van een vision board voor kinderen is om hen te helpen gefocust en gemotiveerd te blijven om realistische doelen voor hun toekomst te stellen en te bereiken. Een vision board is geen ‘droombord’ en heeft als doel een mindset te creëren waarbij ze leren denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

De vision board for kids is gericht op iets wat in de toekomst zou kunnen gebeuren en is een uitstekende tool om de groeimindset te bevorderen.


De groeimindset

Tegenwoordig is de groeimindset een hot topic, zowel in het onderwijs als bij het opvoeden. We leren onze kinderen om nooit op te geven en om door te gaan ondanks de tegenslagen waarmee ze te maken krijgen. Net alleen het maken van een vision board, maar ook het ergens neerzetten waar ze hem dagelijks kunnen zien, helpt ze gefocust blijven op wat ze echt willen in het leven en er alles aan te doen om de juiste stappen te zetten.

Ze worden er constant aan herinnerd waarom ze doen wat ze doen en voelen zich trots als dingen lukken. Daarnaast maakt een vision board het inzichtelijk wanneer dingen niet lukken en dat het okee is om andere keuzes te maken.

Docenten die geloven in de groeimindset hebben met een vision board een geweldige tool in handen om dromen terug te laten komen in hun lesruimte. Een vision board toont woorden en afbeeldingen die een constante reminder zijn voor studenten om aan hun doelen te werken.


Waarom een vision board maken met je leerlingen?

Alle docenten zouden wat mij betreft een vision board moeten maken met hun leerlingen. In de klas kun je het vision board namelijk vele malen per jaar gebruiken. Denk hierbij aan momenten waarop er een ‘nieuw begin’ in de klas is, zoals het begin van het schooljaar of de start van een nieuw semester.

Wanneer je aan het begin van het schooljaar een vision board maakt met je leerlingen, kun je gedurende het hele jaar reflecteren op hun doelen. Aan het einde van het schooljaar kun je een vision board maken om juist doelen te stellen voor het komende schooljaar. De leerlingen kunnen periodiek bij zichzelf inchecken om na te gaan of ze nog op de goede weg zitten voor de toekomst die ze voor ogen hebben.

Voor het maken van een vision board kunnen ze tijdschriften gebruiken en woorden, zinsdelen en afbeeldingen uitknippen die hun doelen weergeven. Indien je klas toegang heeft tot internet kunnen ze ook hier afbeeldingen zoeken en uitprinten die bij hun doelen passen.Visuele inspiratie om het schooljaar mee te beginnen!

Het vision board is ook perfect om een nieuwe klas te leren kennen: je wilt dat je leerlingen enthousiast worden en blijven en hierbij het beste vanuit zichzelf nastreven! De vision board is ook mooi als aankleding van het leslokaal.

Geniet van hoe de leerlingen en de medewerkers even stoppen om te kijken naar de vision board muur.... ze springen in het oog en creëren ook een huiselijke sfeer voor de kinderen. Herkenbaarheid en trots dat hun vision board daar hangt.Het stellen van doelen

Het stellen van doelen is een belangrijke levensvaardigheid waarmee je niet vroeg genoeg kan beginnen. Leren doelen stellen leert kinderen eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ze leren dat hun acties bepalen of ze al dan niet falen of slagen. Het stellen van doelen vergroot ook hun zelfvertrouwen. Wanneer ze hun doelen bereiken, leren ze te geloven in hun eigen capaciteiten en is de kans groter dat ze in de toekomst nieuwe doelen voor zichzelf stellen.Mijn eigen doel

Mijn doel voor het maken van vision boards met mijn studenten is dat ze een visie voor hun toekomst creëren die hen helpt om in hun leven in een positieve richting te blijven sturen. Met hun verbeeldingskracht geloof ik écht dat ze het leven kunnen creëren waar ze van dromen. Bovendien helpt het mij juist om mijn studenten te leren kennen! Ik raad aan om het maken van een vision board aan het begin van het schooljaar te doen.